Tüp mide ameliyatı laparoskopik dediğimiz kapalı yöntem ile yapılmaktadır. Yaklaşık yarım santimlik 6 adet küçük deliklerden yapılmaktadır (mide çıkarılan delik yaklaşık 2 cm dir). Ameliyat sonrası ağrının son derece az olması, iyi bir kozmetik sonuç ve erken mobilizasyon gibi laparoskopik cerrahinin tüm faydalarını obezite cerrahisinde de görmekteyiz. Tüp mide ameliyatında tek kullanımlık özel aletlerle mide kesilmekte ve aynı anda üzerine dikilmektedir. İşlem sırasında kalan midenin inceliği mide içerisine yerleştirilen bir tüp sayesinde sağlanmaktadır. Kesilme işlemi sonrası midenin yaklaşık %80 lik kısmı çıkarılır. İşlem sonrası kalan mide adeta muz şeklinde bir tüpü andırdığından dolayı teknik genellikle tüp mide olarak adlandırılmaktadır. Dikiş hattından olası bir kaçağı tespit etmek amaçlı mide özel bir boya ile şişirilir ve dikiş hattı kontrol edilir. Sleeve Gastrektomi, obezite cerrahisinde yaygın olarak uygulanan yemek yemeyi kısıtlayıcı (restriktif) operasyonlardandır. Bu yöntemde operasyon olan hastalarda besinlerin emilim problemi olmadığı için vitamin ve mineral takviyesi gerekmemektedir.
Tüp mide ameliyatında çıkarılan mide kısmında uzun bir dikiş hattı oluşur. Günümüzdeki tıbbi teknolojideki gelişmeler (özellikle mideyi kesen ve kapatan stapler teknolojisi) sayesinde bu ameliyat son derece güvenle yapılabilmekte ve işleme bağlı komplikasyonlar çok nadir görülmektedir. Sleeve gastrektomiye bağlı ölüm riski %0.3-0.5 dir.^
Bu ameliyat ile hedeflenen amaç midenin hacminin küçültülmesi ve böylece hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesini sağlamaktır. Bu amaçla midenin belli bir bölümü cerrahi işlemle çıkarılmakta ve tüp şeklinde bir mide bırakılmaktadır. Bu ameliyatta açık cerrahi teknik uygulanmaz laparoskopik veya robotik cerrahi yöntemi ile yapılır bu sebeple iyileşme süreci ciddi anlamda kısalmaktadır.
Bu tür tüp mide ameliyatının bitirilmesi yaklaşık bir saat sürer. Bu operasyonu gerçekleştirmek için cerrahımız karnınızda birkaç küçük kesi yapacak ve içine laparoskop koyacaktır.
Laparoskop, bu tür müdahaleler için yapılmış çok küçük bir kameradır. Laparoskop görseli bir monitöre gönderir ve doktorumuz bu aracı bu şekilde çalıştırabilir.
Öte yandan, bu prosedürün geri döndürülemeyeceğini unutmayın. Tüp mide ameliyatı sonrası restorasyon ameliyatı yapılmaz.